به IFNAA.IR خوش آمدید.
[ سبد خرید شما خالی است ]

بررسی نتایج نشست 175 اوپک - 1

پاس گل وزارت نفت به عربستان

پایگاه خبری فولاد ایران - وحید حاجی پور | ارتش رسانه‌ای وزارت نفت معتقد است که عملکرد بیژن نامدار زنگنه در اجلاس 175 اوپک، محشری در این سازمان به پا کرد که حس غرور ایرانیان و تحسین غیر ایرانیان را برانگیخته است. نتایج نشست 175 اوپک که منجر به کاهش 800 هزار بشکه‌ای تولید این سازمان شد، از چند جنبه قابل بررسی است که فعلا به یکی از اتفاقات رخ داده در این باره می‌پردازیم.

 

🔺گفته می‌شود ایران از کاهش 800 هزار بشکه‌ای معاف شده است و البته گفته نمی‌شود ونزوئلا و لیبی نیز معاف شده‌اند بدون آنکه بخواهند مانند وزارت نفت ایران، دست به شلوغ کاری و فرافکنی بزنند؛ تا پیش از اجلاس اوپک، حرفی از کاهش تولید نفت ایران به عنوان یکی از اعضای اوپک نبود چرا که ایران به خودی خود، تولید خود را یک میلیون بشکه کاهش داده است. با این وجود، بازی رسانه‌ای وزارت نفت به دنبال کوه ساختن از کاهی بود که حتی تعجب اعضای دیگر اوپک و غیراوپک را به همراه داشت.

 

🔺فارغ از این مساله، باید گفت ملاک اصلی در بررسی برنامه‌های اوپک، بیانیه پایانی این سازمان است. در این بیانیه که در سایت رسمی اوپک منتشر شده است، هیچ اشاره‌ای به معافیت کشور ایران و البته دو کشور دیگر نشده است. رئیس اجلاس اما در نشست خبری این مهم را اعلام کرده است که گرچه مهم است، اما اصولا در تصمیمات اوپک بیانیه از اعتبار برخوردار است و نه سخنان دبیرکل و رئیس دوره‌ای سازمان.

 

🔺در بیانیه چه آمده است و ادعای وزارت نفت مبنی بر موفقیت دیپلماسی انرژی تا چه اندازه محل اعتبار است؟ چند نکنه در این بیانیه نهفته است؛ پاراگراف 9 از بیانیه نشست 175 اوپک، بر کاهش تولید کلی اوپک به میزان 800 هزار بشکه  (the Conference decided to adjust OPEC overall production by 0.8 mb/d ) از سطح تولید اکتبر 2018 این سازمان (from October 2018 levels) اشاره دارد. آمار تولید کشورهای اوپک در ماه اکتبر 2018 بر اساس گزارش ماهانه اوپک، نشان می‌دهد  تولید ایران بر اساس آمار منابع ثانویه حدود 3 میلیون و 300 هزاربشکه در روز بوده است.

 

🔺تولید کل اوپک در اکتبر 2018 حدود 32 میلیون و 900 هزار بشکه بوده است که بر این اساس باید کل تولید 800 هزار بشکه کاهش یابد. البته قطر با تولید 609 هزار بشکه‌ای خود از اوپک خارج شده است و پایه تولید 32 میلیون و 300 هزار بشکه مدنظر قرار گرفت تا 800 هزار بشکه از آن کاهش یابد.

 

🔺هم اکنون تولید نفت ایران به زیر 2.5 میلیون بشکه در روز رسیده است و این بدان معناست که بخش مهمی از کاهش 800 هزار بشکه‌ای اوپک، توسط ایران تامین شده است و با توجه به انفعال وزارت نفت در فروش نفت، این رقم کاهش بیشتری نیز پیدا خواهد کرد. آمارها می‌گوید ایران در آبان ماه حدود 800 هزار بشکه نفت و میعانات گازی صادر کرده است و این رقم، همان رقمی است که اوپک برای آن برنامه ریزی کرده است! البته بعدا به این موضوع دقیقتر خواهیم پرداخت.

 

🔺از سوی دیگر، در بیانیه اوپک به جای تاکید بر کاهش سهمیه کشورهای عضو اوپک، بر کاهش تولید «کل» اوپک تاکید شده است و بازهم کلمه  overall نقش بسته که نشان می‌دهد آنچه که اوپک روی آن تکیه کرده است، تجمیع تولید همه اعضاست که ساده‌ترین راهکار، برای پر کردن جای ایران در بازار نفت است.

 

🔺بهترین حالت برای جمهوری اسلامی ایران آن بود که در بیانیه، تولید «اعضا» بر اساس تولید ماه اکتبر سهمیه بندی می‌شد و نه آنکه ملاک «کل» تولید اوپک در اکتیر 2018 باشد. این همان نکته‌ای است که وزارت نفت برای سرپوش گذاشتن بر آن، فرافکنی می‌کند.

 

🔺بیانیه اوپک و برنامه عربستان برای اجرایی کردن  آن، با اشتباه استراتژیک وزارت نفت کامل شد و بدون تردید خودمان به دست خودمان، بازارمان را از دست خواهیم داد. بیانیه اوپک بهترین شاخص برای تحلیل اتفاقاتی است که رح داده و در این میان، اسطوره سازی‌ها سعی در استتار خطای بزرگ وزارت نفت را دارد.  این را هم وزیر نفت بخوبی درک کرده و هم سایر کارشناسانی که می‌دانند در اوپک چه می‌گذرد.

میز نفت

۲۰ آذر ۱۳۹۷ ۰۸:۳۳
تعداد بازدید : ۲۵۵
کد خبر : ۴۷,۶۸۱

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید