پایگاه خبری فولاد ایران- در سال ۲۰۲۴، انتشار جهانی دیاکسید کربن ناشی از منابع انرژی به بالاترین سطح تاریخی خود یعنی رقم ۳۷.۸ گیگاتن رسیده است. این افزایش ۰.۸ درصدی نسبت به سال قبل، در حالی رخ داده که پس از دوران همهگیری کرونا، رشد اقتصادی جهانی با سرعت بیشتری همراه بوده است. نکته قابل توجه این است که غلظت دیاکسید کربن در جو نیز به ۴۲۲.۵ پی پی ام رسیده که ۵۰ درصد بیشتر از سطوح پیش از صنعتی شدن است.
بررسیها نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴، در حالی که اقتصادهای پیشرفته مانند اتحادیه اروپا، ژاپن و ایالات متحده توانستهاند انتشار گازهای گلخانهای خود را کاهش دهند، این کاهش با افزایش انتشار کربن در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه و همچنین در بخش حمل و نقل هوایی و دریایی بینالمللی خنثی شده است.
چین، به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان دیاکسید کربن، در سال ۲۰۲۴ شاهد رشد ۰.۴ درصدی در انتشار کربن ناشی از انرژی بوده است. با وجود افزایش تقاضای انرژی، توسعه قابل توجه انرژیهای پاک، به ویژه انرژیهای بادی و خورشیدی، و همچنین افزایش تولید برق آبی، به کنترل رشد انتشار کمک کرده است. در مقابل، کاهش تقاضا در بازار مسکن منجر به کاهش تولید سیمان و در نتیجه کاهش بیش از ۵ درصدی در انتشار ناشی از فرآیندهای صنعتی شده است.
به گزارش فولاد ایران،در مقابل، هند با ثبت بالاترین نرخ رشد انتشار در میان اقتصادهای بزرگ (۵.۳ درصد)، با افزایش چشمگیر انتشار دیاکسید کربن ناشی از انرژی مواجه بوده است. رشد سریع اقتصادی، توسعه زیرساختها و افزایش شدید تقاضای انرژی از عوامل اصلی این افزایش بوده است. موجهای گرمای شدید نیز با افزایش مصرف برق، فشار مضاعفی وارد کرده است، به طوری که حتی با وجود رکوردشکنی در نصب ظرفیتهای تجدیدپذیر، این افزایش نتوانسته پاسخگوی رشد تقاضا باشد و همچنان سوختهای فسیلی نقش غالب را در تولید برق ایفا میکنند.
اقتصادهای پیشرفته در سال ۲۰۲۴ موفق به کاهش ۱.۱ درصدی انتشار گازهای گلخانهای شدهاند. این کاهش عمدتاً به دلیل استقرار مداوم منابع انرژی کمانتشار، به ویژه انرژیهای تجدیدپذیر و هستهای، بوده است که بیش از ۵۰ درصد تولید برق این کشورها را تشکیل میدهند. در ایالات متحده، کاهش ۰.۵ درصدی انتشار ناشی از انرژی عمدتاً به دلیل کاهش مصرف زغال سنگ و نفت بوده است. اتحادیه اروپا نیز با کاهش ۲.۲ درصدی در انتشار، به دلیل کاهش قابل توجه مصرف زغال سنگ و سهم پایین سوختهای فسیلی در تولید برق، عملکرد مثبتی داشته است.
به گزارش فولاد ایران،در بخش چشمانداز انتشار کربن بخش انرژی، گزارش آژانس بینالمللی انرژی نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴، انتشار گاز طبیعی با ۲.۵ درصد افزایش، بزرگترین سهم را در رشد جهانی انتشار کربن داشته که عمدتاً ناشی از افزایش مصرف در چین، ایالات متحده، خاورمیانه و هند بوده است. انتشار جهانی زغال سنگ نیز ۰.۹ درصد افزایش یافته که عمدتاً به دلیل افزایش مصرف در چین، هند و آسیای جنوب شرقی بوده است.
پیشبینی میشود که در سال ۲۰۲۵، اقتصادهای پیشرفته شاهد کاهش انتشار دی اکسید کربن باشند، در حالی که انتشار در چین احتمالاً ثابت خواهد ماند. با این حال، هند و سایر اقتصادهای نوظهور احتمالاً با رشد شدیدتری در انتشار مواجه خواهند شد، زیرا فعالیتهای اقتصادی با شدت بالای گازهای گلخانهای از توسعه زیرساختهای انرژیهای تجدیدپذیر پیشی خواهد گرفت.
منبع: Bigmint
ترجمه: مونا تابان