پایگاه خبری فولاد ایران- شعار "ساخت چین 2025"، نتوانست به برخی از اهداف کلیدی خود دست یابد و در عین حال رقابتهای صنعتی ناسالمی را ایجاد کرد که تنشهای تجاری جهانی را تشدید کرد. این موضوع در گزارشی از اتاق بازرگانی اتحادیه اروپا در چین در این هفته ذکر شده است.
به گزارش فولاد ایران، زمانی که پکن برنامه "ساخت چین 2025" خود را در سال 2015 اعلام کرد، با انتقادهای شدید بینالمللی روبهرو شد زیرا این برنامه به نفع شرکتهای چینی و به ضرر رقبای خارجی آنها بود. پس از آن، چین از شدت برنامه کاسته و اما با توجه به محدودیتهای ایالات متحده در سالهای اخیر، به توسعه فناوری داخلی خود ادامه داده است.
چین در حالی که به اهداف خود در زمینه تسلط داخلی در صنعت خودرو دست یافته است، هنوز نتوانسته به اهداف خود در زمینه هوافضا، روباتهای پیشرفته و نرخ رشد افزوده ارزش تولید دست یابد. از ده بخش استراتژیک که در گزارش ذکر شده است، چین تنها در سه حوزه تسلط تکنولوژیکی یافته است: ساخت کشتی، راهآهن سریعالسیر و خودروهای برقی.
برنامه "ساخت چین 2025" به طور کلی به عنوان یک جهتگیری بلندمدت دیده میشود، نه یک هدف قابل دستیابی در تاریخ مشخص. این برنامه در واقع نخستین دهه از استراتژی چنددههای چین برای تبدیل شدن به یک قدرت جهانی در تولید است.
اتاق بازرگانی اتحادیه اروپا در چین اشاره کرده است که هواپیمای خودساخته چین، C919، همچنان به قطعات آمریکایی و اروپایی وابسته است و به رغم افزایش سطح اتوماسیون صنعتی، این پیشرفت عمدتاً به دلیل فناوری خارجی است.
چین همچنین در سال 2024 رشد 6.1 درصدی در افزودن ارزش تولید را تجربه کرد که کمتر از هدف 11 درصدی بود. رئیس اتاق بازرگانی اتحادیه اروپا در چین، Jens Eskelund، در این باره گفت که کشورهای دیگر باید خوششانس باشند که چین به هدف خود در رشد تولید نرسید، چرا که در غیر این صورت فشارها بر رقبای جهانی تشدید میشد.
با این حال، چین در این مسیر موفق شده است تا 29 درصد از ارزش افزوده جهانی تولید را به خود اختصاص دهد، تقریبا معادل مجموع ایالات متحده و اروپا. قبل از سال 2015، چین در بسیاری از زمینهها رقیب مستقیم اروپا و ایالات متحده نبود.
در سالهای اخیر، ایالات متحده تلاش کرده است تا دسترسی چین به فناوریهای پیشرفته را محدود کند و شرکتهای تولیدی پیشرفته را تشویق به ساخت کارخانه در آمریکا کند. اخیراً، ایالات متحده محدودیتهایی برای صادرات چیپهای هوش مصنوعی شرکتهای Nvidia و AMD به چین اعمال کرده است.
چین همچنین با تلاشهای خود در زمینه توسعه فناوریهای داخلی، مانند گوشی هوشمند جدید هواوی با چیپ پیشرفته 5G، گامهای بلندی برداشته است. این شرکت که از سال 2019 در لیست سیاه ایالات متحده قرار دارد، سیستم عامل خود را به طور مستقل از اندروید گوگل توسعه داده است.
بر اساس گزارشها، تولیدکنندگان چینی موفق به دستیابی به هدف 1.68 درصدی در هزینههای تحقیق و توسعه به نسبت درآمد عملیاتی خود در سطح ملی شدهاند. این در حالی است که شرکتهایی مانند هواوی، با صرف هزینههای بالای تحقیق و توسعه، همچنان در حال رشد هستند.
در نهایت، نگرانیها در خصوص مازاد تولید و مسائل امنیتی ناشی از تلاشهای چین برای تحقق اهداف برنامه "ساخت چین 2025" افزایش یافته است. چین همچنین با چالشهایی در تطبیق تولید با تقاضای داخلی و کاهش سرعت رشد اقتصادی مواجه است.
منبع: CNBC