پایگاه خبری فولاد ایران- سازمان تجارت جهانی با انتشار گزارش جدید خود، پیشبینی رشد تجارت جهانی کومودیتی ها در سال 2025 را به شدت کاهش داد. بر اساس این گزارش، انتظار میرود تجارت جهانی کومودیتی ها در سال 2025 با 0.2 درصد کاهش مواجه شود، در حالی که پیشبینی قبلی در ماه اکتبر سال گذشته، رشد 3 درصدی را نشان میداد. این تجدید نظر قابل توجه، نگرانیهای فزایندهای را در مورد چشمانداز تجارت جهانی در سال آینده برجسته میکند.
سازمان تجارت جهانی دلیل اصلی این کاهش پیشبینی را وضعیت تعرفههای تجارت خارجی تا تاریخ 14 آوریل عنوان کرده است. این سازمان هشدار میدهد که اگر وضعیت تعرفهها وخیمتر شود، تجارت جهانی میتواند در سال جاری تا 1.5 درصد نیز کاهش یابد. با این حال، برای سال 2026، انتظار یک بهبودی نسبتاً ملایم به میزان 2.5 درصد را دارد.
در مقابل، پیشبینی رشد تجارت جهانی خدمات تجاری همچنان مثبت است، اما نرخ رشد پیشبینی شده 4 درصد، کمتر از انتظارات قبلی است.
مدیرکل سازمان تجارت جهانی، نگرانی عمیق خود را در مورد عدم اطمینان حاکم بر سیاستهای تجاری جهانی، به ویژه تنشهای تجاری مداوم بین ایالات متحده و چین، ابراز کرده است. وی تاکید کرد که اگرچه کاهش اخیر تنشهای تعرفهای به طور موقت فشار بر تجارت جهانی را کاهش داده، اما ادامه این عدم اطمینان میتواند به مانعی جدی برای رشد اقتصادی جهانی تبدیل شده و به اقتصادهای آسیبپذیر جهان ضربه شدیدی وارد کند.
این پیشبینی جدید، تغییر قابل توجهی نسبت به عملکرد تجارت جهانی در سال 2024 را نشان میدهد. در سال 2024، حجم تجارت جهانی کومودیتی ها با رشد 2.9 درصدی و تولید ناخالص داخلی جهانی با رشد 2.8 درصدی همراه بود. این امر، سال 2024 را به اولین سال از سال 2017 (به استثنای دوره بهبودی پس از همهگیری کووید-19) تبدیل کرد که در آن تجارت کومودیتی ها با سرعتی بیشتر از تولید رشد داشته است.
سازمان تجارت جهانی پیشبینی میکند که در سال 2025، تأثیر اقدامات تعرفهای اخیر بر تجارت کالاها در مناطق مختلف جهان بسیار متفاوت خواهد بود. این سازمان همچنین پیشبینی رشد 2.2 درصدی برای تولید ناخالص داخلی جهانی در سال 2025 و بهبود اندک آن به 2.4 درصد در سال 2026 را دارد.
به گزارش فولاد ایران،در همین راستا، آژانس رتبهبندی فیچ نیز پیشبینی رشد تولید ناخالص داخلی جهانی خود را برای سال جاری کاهش داده و آن را به کمتر از 2 درصد رسانده است. فیچ این نرخ رشد را بدترین عملکرد اقتصاد جهانی از سال 2009، به استثنای دوره همهگیری کرونا، ارزیابی کرده است.
منبع: GMK CENTER
ترجمه: مونا تابان