پایگاه خبری فولاد ایران- برای نخستین بار در تاریخ خود، چین ظرفیت تولید برق از منابع بادی و خورشیدی بیشتری نسبت به نیروگاههای حرارتی مبتنی بر سوختهای فسیلی دارد. اداره تنظیم مقررات انرژی این کشور روز جمعه اعلام کرد که ناوگان انرژیهای تجدیدپذیر چین تا پایان مارس به ۱۴۸۲ گیگاوات رسیده است؛ عبور از یک آستانه نمادین که تیترهای بزرگی برای رسانهها ساخته — اما در زمینه قابلیت اطمینان برق، چندان خبر خوبی نیست.
اما با وجود اینکه اکنون بیش از نیمی از ظرفیت نصبشده برق چین از انرژیهای تجدیدپذیر تأمین میشود، این منابع در سه ماهه نخست سال تنها ۲۲.۵٪ از مصرف واقعی برق کشور را پوشش دادهاند. گلوگاههای شبکه برق، زیرساختهای قدیمی انتقال انرژی و سیستمی که همچنان زغالسنگ را در اولویت قرار میدهد، مانع از بهرهبرداری کامل از این پنلهای خورشیدی و توربینهای بادی درخشان شدهاند.
البته چین توانست هدفگذاری سال ۲۰۳۰ خود برای تجدیدپذیرها را شش سال زودتر محقق کند. اما این شتاب ساختوساز بهایی داشت — بهویژه برای بخش ذخیرهسازی انرژی که اکنون در حال پرداخت هزینههای جاهطلبی بیش از حد و ضربات ژئوپولیتیکی است. یارانههای عظیم و ساختوسازهای سفتهبازانه منجر به رشد سهبرابری ظرفیت باتریها بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ شد. اما پس از آن، آمریکا تعرفههایی تا ۱۲۵٪ بر تجهیزات انرژی چینی اعمال کرد که یکی از بازارهای کلیدی صادراتی را نابود کرد و باعث یک بحران گسترده در این بخش شد.
به گزارش فولاد ایران، اکنون چین خود را با گیگاواتها انرژی پاک بدون بازار مصرف مواجه میبیند. در مناطقی مانند گانسو و مغولستان داخلی، مزارع بادی و خورشیدی برق تولید میکنند اما شبکه قادر به جذب آن نیست. سیستمهای ذخیرهسازی که غالباً با الزام سیاستی ساخته شدهاند، بدون استفاده ماندهاند. و با افت سودآوری و کند شدن توسعه، حتی غولهایی مانند CATL و Sungrow هم مجبور به عقبنشینی شدهاند.
برنامه بلندمدت چین همچنان هدف ایجاد ۱۰۰ گیگاوات ظرفیت ذخیرهسازی انرژی تا سال ۲۰۳۰ را دنبال میکند، اما در کوتاهمدت، سال ۲۰۲۵ به نظر میرسد سال بازنگریهای سخت باشد.
منبع: Oilprice