پایگاه خبری فولاد ایران- دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، سفری سهروزه به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی آغاز کرده است؛ سه شریکی که از تاثیرگذارترین شرکای آمریکا در منطقه خلیج فارس محسوب میشوند.
به گزارش الجزیره، ترامپ، صبح روز سهشنبه و کمی پس از ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی، وارد ریاض، پایتخت عربستان سعودی شد و مورد استقبال محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، قرار گرفت.
در جریان این سفر سهروزه، او همچنین به قطر و امارات خواهد رفت و تمرکز اصلی بر دستیابی به توافقات اقتصادی با سه کشور ثروتمند منطقه است. انتظار میرود مذاکراتی درباره فرصتهای سرمایهگذاری انجام گیرد و برخی کارشناسان میگویند ممکن است ترامپ کشورهای خلیج را به کاهش قیمت نفت ترغیب کند.
ترامپ صبح سهشنبه وارد ریاض شد و همان روز در یک همایش سرمایهگذاری عربستان-آمریکا شرکت کرد؛ رویدادی که شرکتهایی چون بلکراک، سیتیگروپ، پالانتیر، کوالکام و آلفابت (شرکت مادر گوگل) در آن حضور داشتند.
روز چهارشنبه، او در یک اجلاس شورای همکاری خلیج فارس در ریاض شرکت خواهد کرد و سپس به قطر سفر میکند. سفرش روز پنجشنبه، ۱۵ مه، با بازدید از امارات به پایان میرسد.
ترامپ از ۲۰ تا ۲۲ مه ۲۰۱۷ به عربستان سعودی سفر کرد و در اجلاس ریاض شرکت کرد. هدف این سفر، تقویت روابط دفاعی و امضای قراردادهای تسلیحاتی عظیم بود. او همچنین در همان سفر از اسرائیل و فلسطین نیز بازدید کرد. در جریان آن اجلاس، ترامپ با تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین، و عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، دیدار کرد.
در همان اجلاس، ترامپ و سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان، یک توافق تسلیحاتی ۱۱۰ میلیارد دلاری امضا کردند که شامل سیستمهای دفاع موشکی، تانک، ناوهای جنگی و فناوری امنیت سایبری بود. هدف از این قرارداد، خرید ۳۵۰ میلیارد دلار تسلیحات طی ۱۰ سال بود.
به گفته سامی العریان، مدیر مرکز اسلام و امور جهانی در دانشگاه زعیم استانبول، ترامپ بهصراحت اعلام کرده که هدفش از این سفر، جذب سرمایهگذاری از سه کشور خلیج فارس است.
به گفته او، دولت ترامپ پیش از سفر، رایزنیهایی برای تسریع سرمایهگذاریهای عربستان، قطر و امارات در ایالات متحده انجام داده است.
براساس آخرین دادههای وزارت بازرگانی آمریکا، کل ارزش سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) آمریکا در عربستان تا سال ۲۰۲۳، به ۱۱.۳ میلیارد دلار رسیده است.
از سوی دیگر، سرمایهگذاری مستقیم عربستان در آمریکا معادل ۹.۶ میلیارد دلار بوده که بیشتر در بخشهای حملونقل، املاک، پلاستیک، خودرو، خدمات مالی و ارتباطات بوده است.
در سال ۲۰۲۳، ارزش کل سرمایهگذاری مستقیم آمریکا در قطر ۲.۵ میلیارد دلار برآورد شده است.
براساس گزارش شورای تجاری آمریکا-قطر، این سرمایهگذاریها بیشتر در زمینههای انرژی، پتروشیمی، ساختوساز، مهندسی و فناوری اطلاعات بوده است.
از سوی دیگر، سرمایهگذاری مستقیم قطر در آمریکا در همان سال، ۳.۳ میلیارد دلار بوده که بیشتر در بخشهای خدمات مالی، انرژی و املاک انجام شده است.
در سال ۲۰۲۳، کل FDI آمریکا در امارات متحده عربی به ۱۶.۱ میلیارد دلار رسید.
به گفته رویترز، این سرمایهگذاریها عمدتاً در بخشهای تولید، مالی، ساختوساز و تجارت عمدهفروشی و خردهفروشی صورت گرفتهاند.
در مقابل، امارات ۳۵ میلیارد دلار در آمریکا سرمایهگذاری مستقیم انجام داده که در بخشهای خدمات مالی، حملونقل، صنایع غذایی و نوشیدنی، هوافضا و خدمات تجاری متمرکز بوده است.
در ماه مارس، مشاور امنیت ملی امارات، طحنون بن زاید آل نهیان با ترامپ دیدار کرد و متعهد شد ۱۴۰۰ میلیارد دلار (۱.۴ تریلیون دلار) طی ۱۰ سال در آمریکا سرمایهگذاری کند؛ در حوزههایی مانند هوش مصنوعی، نیمهرساناها، انرژی و تولید.
آمریکا بزرگترین صادرکننده تسلیحات در جهان و یکی از تأمینکنندگان اصلی کشورهای خلیج فارس است.
قطر و عربستان سعودی هر کدام ۶.۸ درصد از کل واردات تسلیحات جهان در دوره ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ را به خود اختصاص دادهاند و به ترتیب سومین و چهارمین واردکنندگان بزرگ جهانی هستند.
امارات نیز در جایگاه یازدهم قرار دارد و ۲.۶ درصد از واردات جهانی تسلیحات را در این دوره به خود اختصاص داده است.
طبق دادههای مؤسسه SIPRI، عربستان بزرگترین دریافتکننده تسلیحات آمریکایی است؛ بهطوری که ۱۲ درصد از کل صادرات تسلیحات آمریکا بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ به عربستان ارسال شده است. حدود ۷۴ درصد از واردات تسلیحات عربستان از آمریکاست.
ترامپ قرار است در این سفر، بسته تسلیحاتی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلاری به عربستان پیشنهاد دهد.
در همین بازه زمانی، آمریکا تأمینکننده اصلی تسلیحات قطر نیز بوده و ۴۸ درصد از واردات نظامی این کشور از آمریکا تأمین شده است.
در ماه مارس، وزارت خارجه آمریکا با فروش یک بسته بزرگ تسلیحاتی ۲ میلیارد دلاری به قطر موافقت کرد که شامل پهپادهای نظارتی بلندبرد، موشکها و بمبهای متعدد میشود.
در مورد امارات نیز، آمریکا در همین بازه زمانی ۴۲ درصد از تسلیحات وارداتی این کشور را تأمین کرده است.
منبع: الجزیره