پایگاه خبری فولاد ایران- دونالد ترامپ قصد دارد صنعت رو به افول زغالسنگ در آمریکا را احیا کند و نیروگاههای زغال سنگ را برای تأمین برق مراکز داده شرکتهای بزرگ فناوری که به آموزش هوش مصنوعی میپردازند، به کار گیرد. او در آوریل سال جاری دستور اجرایی صادر کرد تا کابینهاش مناطقی از آمریکا را شناسایی کند که زیرساختهای مبتنی بر زغالسنگ برای پشتیبانی از مراکز داده هوش مصنوعی دارند و بررسی شود آیا این زیرساختها قابلیت گسترش برای پاسخگویی به نیازهای فزاینده برق این بخش فناوری را دارند یا خیر.
به گزارش سی ان بی سی، ترامپ بارها استفاده از زغالسنگ بهعنوان منبع انرژی برای مراکز داده را تبلیغ کرده است. او در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در ژانویه گفته بود که برای نیروگاههای هوش مصنوعی مجوز اضطراری صادر میکند و از شرکتهای فناوری خواست زغالسنگ را بهعنوان منبع پشتیبان برق استفاده کنند.
این سیاست ترامپ با اهداف زیستمحیطی شرکتهای فناوری که به سمت انرژیهای پاک و تجدیدپذیر حرکت میکنند در تضاد است. در کوتاهمدت، نیاز به برق این صنعت ممکن است به ناچار عمر نیروگاههای زغالسنگ موجود را افزایش دهد. زغالسنگ بیشترین میزان تولید دیاکسید کربن را به ازای هر کیلووات ساعت برق در آمریکا دارد و تنها نفت در این زمینه بالاتر است.
صنعت فناوری میلیاردها دلار برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر سرمایهگذاری کرده و بهطور فزایندهای به انرژی هستهای بهعنوان راهی برای تأمین برق در حال رشد و کاهش گازهای گلخانهای روی آورده است. برای معدنچیان زغالسنگ، فشار ترامپ فرصتی حیاتی محسوب میشود، چرا که این صنعت به دلیل تعطیلی نیروگاههای زغالسنگ در آمریکا در حال سقوط بوده است. در سال ۲۰۲۳، تنها ۱۶ درصد از برق آمریکا از زغالسنگ تأمین شده که کاهش چشمگیری نسبت به ۵۱ درصد در سال ۲۰۰۱ است.
جیمز گرچ، مدیرعامل شرکت Peabody Energy، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان زغالسنگ آمریکا، که در مراسم دستور اجرایی ترامپ در کاخ سفید حضور داشت، گفته است که نیروگاههای زغالسنگ باید سهم بیشتری در تأمین نیازهای برقی آمریکا داشته باشند و از تعطیلی بیشتر آنها جلوگیری شود. به گفته وی، ظرفیت تولید فعلی نیروگاههای زغالسنگ تنها ۴۲ درصد از حداکثر ظرفیت است، در حالی که میانگین تاریخی آن ۷۲ درصد بوده است.
واکنش صنعت فناوری به این موضوع متناقض است. با وجود پذیرش این که برای تأمین نیازهای برق هوش مصنوعی به سوختهای فسیلی نیاز خواهد بود، تمرکز بیشتر بر گاز طبیعی است که نصف دیاکسید کربن زغالسنگ را تولید میکند. کوین میلر، معاون آمازون در بخش مراکز داده، در کنفرانسی در اوکلاهاما گفت: «برای تأمین انرژی شبکه، نیاز به رویکردی جامع برای مدتی داریم.»
در حالی که زغالسنگ در حال جایگزینی توسط انرژیهای تجدیدپذیر، گاز طبیعی و انرژی هستهای است، بازنشستگی نیروگاههای زغالسنگ به چالشی برای پایداری شبکه برق تبدیل شده است. بزرگترین شبکه برق آمریکا، PJM Interconnection، پیشبینی کرده که تقاضای برق تا سال ۲۰۳۹ حدود ۴۰ درصد افزایش خواهد یافت و در عین حال ۴۰ گیگاوات ظرفیت تولید برق، عمدتاً نیروگاههای زغالسنگ، در خطر تعطیلی قرار دارند.
گزارشها نشان میدهد که مراکز داده به طور موقت باعث افزایش تقاضا برای زغالسنگ شدهاند و برخی نیروگاهها برای حفظ پایداری شبکه، بازنشستگی خود را به تأخیر انداختهاند. وزیر انرژی آمریکا اخیراً تأکید کرده که برای افزایش تولید برق کشور در دهه آینده، باید از تعطیلی نیروگاههای زغالسنگ جلوگیری کرد.
با این حال، کارشناسان معتقدند که آینده انرژی متعلق به گاز طبیعی و انرژیهای تجدیدپذیر است و بعید است شرکتهای بزرگ فناوری که هدفهای کربن صفر دارند، به طور بلندمدت به سمت زغالسنگ برگردند. در مجموع، تلاشها برای حمایت کوتاهمدت از زغالسنگ به دلیل نیازهای فوری انرژی در صنعت هوش مصنوعی، در تضاد با اهداف بلندمدت کاهش انتشار کربن قرار دارد.
منبع: CNBC